Wat deze 16-jarige jongen moet verdragen, is ONGELOOFLIJK. Ik barstte in tranen uit toen ik zijn verhaal las.

jongen-11

Jonathan Destin lijkt op het eerste zicht een gewone tiener. Hij woont met zijn ouders en 2 zussen in Marquette-les-Lille in Noord-Frankrijk. Maar schijn bedriegt. Jonathan wordt al zes jaar lang gepest. Zijn leed begon op de lagere school. Van ’s morgens tot ’s avonds wordt hij door zijn klasgenootjes gepest en getreiterd. Hij kampt met overgewicht en heeft slechte resultaten. “Toen ik 11 jaar was, woog ik 70 kg, zo zegden ze me elke dag in de schoolrefter: “Zie daar dat dikke varken” toen ze zijn tafel voorbijliepen.

2

Op een dag beet hij van zich af, maar werd bont en blauw geslagen. Deze ervaring is voor hem zo verschrikkelijk dat hij niet weet hoe hiermee om te gaan. Zonder een woord te zeggen, ondergaat hij de slagen en schoppen. Maar het lijden houdt maar niet op: Als hij ouder wordt, krijgt hij nog meer geweld en chantage te verduren. Hij werd aangevallen door een groepje oudere jongens die zijn geld stalen. “Mijn moeder gaf me altijd 5 euro om tijdens de lunch een broodje mee te kopen. Dit geld moest ik afgeven. Telkens werd hij aan dezelfde hoek opgewacht.” Maandenlang lijdt hij ’s middags honger om de jongeren tevreden te houden. En meer en meer komt hij in een neerwaartse spiraal van eenzaamheid terecht en is niet meer in staat om hulp te vragen. Hij is gewoon te bang en te beschaamd.

3

Jonathan ziet maar een uitweg: de dood. De volgende dag kocht Jonathan een liter methanol en trok naar het park. Hij goot de brandversneller over zich en streek een lucifer aan. Hij ging meteen in vlammen op. “Ik was zo gekwetst vanbinnen dat ik dacht dat dit de enige oplossing was. Ik wilde in rook opgaan. Ik wilde dat het stopte. Ik had echt genoeg van mijn leven” zegt de jongen. “De pijn was ondraaglijk. Ik zag schillen van mijn huid vallen. De vlammen schoten tot wel twee meter boven mijn hoofd in de lucht.” Met het laatste sprankeltje wil om te overleven, springt Jonathan in het nabijgelegen kanaal in het water. Hij werd gered door iemand die het allemaal zag gebeuren. “Een vrouw en een dochter gooiden mij een trouw waaraan ik me heb vastgehouden tot de ambulance arriveerde.”


72 procent van zijn lichaam liep derdegraadsbrandwonden op. Jonathan werd gedurende 3 maanden in een kunstmatige coma gehouden. Hij moest 17 operaties ondergaan en verbleef 5 maanden in het ziekenhuis. Na vele huidtransplantaties en vele cosmetische ingrepen om zijn uiterlijk te herstellen, is hij nog steeds lelijk verwond en moet hij opnieuw leren lopen. Zijn armen en handen zijn verlamd en alledaagse dingen zoals eten zijn een ware beproeving. Hij krijgt fysiotherapie om alles opnieuw aan te leren.

Facebook-Logo-300x144 (1)