Je lichaam waarschuwt je voor een beroerte! Bekijk HIER de 8 symptomen die iedereen moet lezen! Erg belangrijk!

Een beroerte is ontzettend gevaarlijk, maar er zijn duidelijke symptomen die kunnen wijzen op een beroerte. Belangrijk is dus dat je deze herkent en weet op te lossen, dit kan je leven redden! Een beroerte kan namelijk enorm veel impact op je leven hebben. Elk jaar worden er rond de 45 duizend mensen getroffen door een beroerte. In Nederland zijn er dat ongeveer 125 per dag.

Gelukkig gaat de techniek razendsnel vooruit en komen de wetenschappers er steeds beter achter hoe beroertes nou precies werken. Het is een stap in de goede richting, maar nog lang niet perfect.

ambulance

Een manier om persoonlijk te helpen is door geld te doneren. Dit geld wordt geïnvesteerd in onderzoek. Maar ook het leren van de waarschuwingssignalen is ontzettend belangrijk omdat elke CVA-patiënt 24 uur van te voren al waarschuwingssignalen krijgt van zijn/haar lichaam voordat de beroerte ook daadwerkelijk plaatsvindt.

Een beroerte is een verzamelnaam voor een herseninfarct en hersenbloeding. De zenuwcellen in je hersenen zijn afhankelijk van de voedingsstoffen en zuurstof die in je bloed zitten. Beroertes is ook vaak het gevolg van een bloedstolsel, waardoor bloedvaten naar je hersenen verstopt raken. De symptomen komen vaak erg plotseling, maar vaak hebben de mensen al ruim van te voren het gevoel dat er iets mis is.

stijve-nek-1000x667
1. Een stijve nek
Het bloeden van een bloedvat in je hersenen kan leiden tot een erg stijve nek. Je kunt dit testen. Probeer met je kin je borst aanraken. Als jou dit niet lukt, en je krijgt vreselijke hoofdpijn, dan moet je met spoed naar de dokter.

bloeddruk

2. Hoge bloeddruk
Veel mensen met een hoge bloeddruk hebben niet door dat er iets mis is, maar een hoge bloeddruk is de grootste risicofactor voor zowel een hersenbloeding als een herseninfarct.

De hoge bloeddruk kan de bloedvaten in de hersenen beschadigen. Hierdoor kunnen deze bloedvaten erg smal worden. Ook kunnen ze scheuren en lekken. Als je denkt dat je een hoge bloeddruk hebt moet je meteen contact opnemen met je huisarts.

3. Ontzettende hoofdpijn
Iedereen heeft hier wel eens last van, en vaak is er dan niets ergs aan de hand. Maar als je hoofdpijn plotseling komt en zonder enige oorzaak, is het belangrijk om direct naar het ziekenhuis te gaan. Volgens de New York Times kan barstende hoofdpijn een voorloper van een beroerte zijn.

klapvoet-1000x750
4. Klapvoet
Een klapvoet of zwakte of verlamming die het vermogen in het voorste deel van je voet beperken, kan het resultaat zijn van een beroerte of beschadiging van een zenuw die van de knie naar uw voet loopt.

5. Verlamming
Een ontwikkeling van verlamming aan één kant van het lichaam kan een waarschuwing voor u zijn. Dit kan namelijk een beroerte als gevolg hebben, volgens de New York Times. Dit probleem treedt vaak op als iemand ’s nachts een beroerte krijgt. Dit kan echter al optreden vóór het slapengaan.

Dit is vaak moeilijk te constateren, maar een lichte verlamming aan één kant waardoor gevoelloosheid ontstaat in de voeten en benen is vaak al een waarschuwing die je zeker niet mag negeren.

beroerte
6. Pijn aan de schouder.
Sommige mensen voelen een enorme pijn aan hun schouder vlak voor een beroerte. Ga bij dit symptoom ook direct naar een dokter!

verlamming-1
7. Gezichtsstoornissen
Plotselinge visuele stoornissen in één of beide ogen kan een symptoom zijn dat je elk moment een beroerte kan krijgen.

8. Vermoeidheid
Een symptoom dat uren voor de beroerte optreedt, is extreme vermoeidheid. Getroffen mensen zullen de hele tijd slapen. Soms is het zo erg dat het slachtoffers zelfs enige tijd bewusteloos is.

Bij twijfel moet je deze test proberen!
Deze test heet de FAST-test. FAST staat voor Face Arm Speech Time. Dit is een snelle test die je direct kunt uitvoeren om te bekijken of iemand getroffen zal worden door een beroerte.

Face (gezicht):
Vraag aan het slachtoffer om te lachen of zijn tanden te laten zien. Als zijn mond scheef staat of een mondhoek duidelijk naar beneden hangt, kan dit duiden op een beroerte.

Arm (arm):
Vraag aan de testpersoon om beide armen omhoog te tillen en voor zich uit te houden met de handpalm naar boven. Als een van zijn armen wegzakt of zwaait kan dit een symptoom zijn voor een beroerte. Het beste is dat je bij dit onderdeel de persoon vraagt om zijn ogen dicht te doen. Dit voorkomt dat hij zich visueel zal corrigeren als hij ziet dat zijn arm wegzakt. Deel dit bericht met iedereen. Zodat iedereen dit weet!

Facebook-Logo-300x144 (1)