Hij redde 669 kinderen uit de gaskamers… maar hij weet niet dat ze allemaal naast hem zitten.

Maak kennis met Nicholas Winton, een 105-jaar oude man die hier eindelijk de onderscheiding krijgt die hij verdient: de Orde van de Witte Leeuw. Dat is de hoogste onderscheiding die je in Tsjechië kunt krijgen.

Deze onderscheiding kreeg hij natuurlijk niet voor niets. Hij redde namelijk in de oorlog de levens van 669, voornamelijk Joodse kindjes op heldhaftige wijze. De impact die zijn daden hebben gehad is groot, wat je in het filmpje terugziet, waarbij je misschien wel een tissue nodig hebt…

Winton reisde in 1938 af naar Praag om te kijken hoe het ging met de vluchtelingen in het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Op het moment dat de nazi’s het land binnenvielen voelde hij dat hij iets moest doen. Na 3 weken begon hij papierwerk te manipuleren om iedereen op het verkeerde spoor te zetten, en even later kreeg hij de Duiters zo ver om mee te werken.

onderscheiding

Zo zorgde hij voor acht trein-evacuaties om alle 669 kinderen van Tsjecho-Slowakije naar Engeland te transporteren. Jarenlang is deze heldendaad stil gebleven, totdat iemand in 1988 aandacht schonk aan het bijzondere verhaal in een televisieprogramma van de BBC. In die aflevering werd Winton in contact gebracht met de mensen die hij destijds gered heeft, die nu allemaal volwassen zijn. Maar dat is nog niet alles.

Als je de kinderen die hij gered heeft ook meetelt komt dat neer op ongeveer 6000 mensen die hun leven aan deze geweldige man te danken hebben. Het filmpje hieronder dat dateert uit 1988 laat zien wat een impact Winton heeft gehad. Hier werd de held mee geconfronteerd, en hij (en wij) hielden het niet droog…

Facebook-Logo-300x144 (1)