Hartverwarmend! De 35-jarige fotografeert haar 11-jarige vriend op haar bed. Wat ze elke maandag doet, is gewoonweg prachtig!

Laura Schroff is 35 jaar oud, gescheiden en een succesvolle uitgeefster. Op 1 september 1986 zou ze met een vriendin naar de US Open, een groot tennistoernooi, gaan. De twee vrouwen hebben dure entreetjes gekocht en verheugen zich op de wedstrijd.

Maar het weer zit niet mee: de dag begint met gietende regen en dat zou niet meer veranderen, waardoor de tickets kwamen te vervallen. De teleurstelling is groot, want Laura had zich erg op deze grote dag verheugd. Bovendien waren de tickets moeilijk verkrijgbaar – daarover ergert Laura zich nog het meeste.

vrouw1-1

De New Yorkse besluit om terug in de richting van Broadway te lopen en slaat 56 Street in. Op de hoek van de straat, vlakbij haar woning, ontmoet ze een elfjarige, zwarte jongeman met versleten schoenen en vuil T-shirt aan. Hij steekt zijn hand uit naar de toen 35-jarige vrouw: “Excuseert u mij mevrouw, maar hebt u een beetje kleingeld voor mij? Ik heb honger?”

Normaal zou ik deze bedelende jongen met een streng “nee” afwijzen en eenvoudig laten staan. “Maar de zin ‘Ik heb honger’ kon ik niet meer uit het hoofd zetten.” Haar stappen werden langzamer en uiteindelijk draait ze zich om.

vrouw2-1

Ze gaat terug en zegt dat ze hem geen kleingeld zal geven. Maar wanneer hij honger had, zouden ze samen naar McDonalds kunnen gaan. De jongen neemt de uitnodiging aan, want hij had al dagen niets fatsoenlijk meer gegeten. “Hij vroeg bescheiden of hij een Bic Mac, frietjes en een grote chocolade-milkshake mocht bestellen” waarvan ze dan samen zouden kunnen eten.

vrouw3-1

De jongen stelt zich voor als Maurice en als Laura en Maurice aan de praat geraken, leert ze over zijn leven. Zijn moeder is drugsverslaafd: heroïne, crack en alcohol. Laura is de eerste persoon die Maurice leert kennen die elke ochtend regelmatig naar het werk gaat. Zijn vader had het gezin verlaten toen de jongen 6 jaar oud was. Dan gaf Maurices oma het enige geschenk dat hij ooit van haar zou krijgen. Een joint.

De kleine woont samen met 12 andere familieleden, waaronder 2 zussen, de oma en meerdere ooms, die allemaal drugsverslaafd zijn, in een sociale woning met 2 kamertjes. Laura woont vlakbij het huis van Maurice, maar dan in een luxe appartement.

vrouw4-1

Laura’s jeugd was evenmin eenvoudig. Met een alcoholverslaafde als vader die haar broer, moeder en Laura zelf regelmatig sloeg. Naar de universiteit kon Laura nooit gaan, maar door hard te werken werkte zich op als succesvolle manager van verschillende tijdschriften.

Laura en Maurice spreken af dat ze elkaar elke maandag op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plaats zouden zien om samen te eten. Laura wilde het leven van de jongen verbeteren en ze begint voor hem te koken, en nodigt hem uit voor Kerstmis en Thanksgiving.

vrouw5-1

Laura’s vrienden zijn gechoqueerd: wat als hij Laura iets aandoet? Wat als hij iets uit de woning steelt? Maar Maurice is alleen maar dankbaar dat iemand zich om hem bekommert. Laura biedt de jongen aan om elke dag een lunchbox voor school aan de portier van zijn gebouw af te leveren, maar Maurice weigert.

Wat hij in plaats daarvan wilde, beweegt tot tranen toe: hij wil zijn eten in een bruine papieren zak hebben, want “wanneer ik kinderen met hun bruine zakje zie, weet ik dat ze iemand hebben die om hen geeft” legt de 11-jarige uit.

vrouw7-1

In het huis van Maurice vol drugsverslaafden is er werkelijk niemand die om hem geeft. Laura ontmoet Maurices moeder slechts eenmaal: Ze wilde de jongen naar een baseballwedstrijd meenemen en daarvoor had ze de schriftelijke toestemming van de moeder nodig. Maar die weigert. Waarom wilde een vreemde haar zoon naar een baseballwedstrijd meenemen? Dat kon ze niet begrijpen. Daarom moest de oma de verklaring ondertekenen.

vrouw8-1

Maurices moeder richt zich steeds meer ten gronde en wordt uiteindelijk ziek aan AIDS. Hoewel ze zich niet om haar zoon bekommert, zegt Maurice steeds: “Mijn moeder wil het beste voor mij.” Daarom adopteert Laura de kleine Maurice ook nooit. Een adoptie is niet aan de orde. De twee genieten van de bijzondere band die ze hebben.

vrouw9

Als Maurices moeder overlijdt, belt hij Laura op en zegt: “Nu ben jij mijn moeder.” Niettemin blijft hij haar altijd “Juffrouw Laura” noemen. En “Juffrouw Laura” gaat met hem naar de ouderavond, koopt hem turnschoenen en zijn eerste fiets. Nu zijn moeder er niet meer is, is er bij hem thuis ook echt niemand meer die naar hem omkijkt.

vrouw10

Hoewel de hele familie van Maurice drugsverslaafd is, slaagt hij erin om de school af te maken. Hij begint in de bouw te werken en richtte zelfs een klein bedrijfje op. Ondertussen is hij 40 jaar oud en heeft het ongelofelijke verwezenlijkt: hij is getrouwd, heeft 7 kinderen tussen 8 en 23 jaar en leidt een gelukkig leven.

vrouw11

Zijn gezin noemt Laura “Tante Laura” en zij en Maurice bellen elkaar minstens eenmaal in de week. Maurice heeft nooit drugs verkocht en heeft altijd aan de drang van het snelle geld kunnen weerstaan. “We hebben een einde gemaakt aan deze vicieuze cirkel” zegt hij lachend en trots.

vrouw12

Voor Laura is de kleine jongen die ze op 1 september 1986 leerde kennen het beste wat haar ooit overkomen is. “Hij heeft een gelukkige persoon van me gemaakt” vertelt Laura vandaag stralend. “Mensen zeggen me vaak dat Maurice veel geluk had om iemand als mij te vinden” maar ik zeg altijd “jullie begrijpen niet dat wat ik hem ooit heb gegeven, ik in het veelvoudige heb teruggekregen.” Ze heeft zelfs een boek over hun verhaal geschreven, met de titel “De beste vriend van maandag. De jongen, die mijn leven veranderde.”

vrouw13

Voor beide is hun vriendschap het beste wat hen ooit overkomen is. Ondertussen zijn ze 29 jaar bevriend en nodigen elkaar op verjaardagen en familiefeestjes uit. Haar boek toont aan dat een klein gebaar grote gevolgen kan hebben, zo zeer zelfs dat ze nu in New York als rolmodel worden aanzien. Dergelijke verhalen geven hoop en herinneren ons eraan dat er nog echt goede mensen bestaan. DEEL dit ongelofelijke verhaal over twee buitengewone mensen met iedereen die je kent!

Facebook-Logo-300x144 (1)