Haar baby deed een dutje in zijn autostoeltje bij de dagopvang. Toen kreeg ze dit VERSCHRIKKELIJKE telefoontje. Dit kan JOU ook overkomen!

Toen Derek en Ali Dodd hun kind naar het plaatselijke kinderdagverblijf brachten, hadden ze geen enkele reden om zich zorgen te maken. Wisten zij veel dat een vreselijke vergissing hun leven voor altijd zou veranderen.

babyyy1


Een vermijdbare tragedie

Derek en Ali’s jongste zoon Shepard stond onder de zorg van een werknemer van het kinderdagverblijf die helaas besliste om het kind in zijn autostoeltje te slapen te leggen in plaats van in een wiegje. Toen de werknemer twee uur later terugkwam, zag Shepard helemaal blauw. De hulpdiensten werden opgebeld, maar alle hulp kwam te laat. Deze prachtige baby was overleden.

babyyy2

Een stille doder

Vele ouders zijn er zich niet bewust van dat hun baby in een autostoeltje kan stikken als ze niet goed vastgemaakt zijn. Ali en Derek moesten dit op de harde manier leren toen hun kind die dag door verstikking stierf.

babyyy3

Rouwende ouders

Derek deelde zijn verhaal met een plaatselijke nieuwszender.

“Ik kon hem nog op het voorhoofd kussen toen ze hem wegdroegen. Hij voelde koud aan. Ik wist wat er stond te gebeuren.”

Shepard overleed die dag en er was niets dat ze konden doen om dat te verhinderen.

babyyy4

Een vreselijk verlies

Baby’s overlijden wel vaker aan “positionele verstikking”, maar slechts weinig mensen zijn er zich bewust van.

Het gezin blijft ontredderd achter, hun oudste zoon heeft zijn broertje verloren en de leegte in hun hart kan nooit meer hersteld worden.

babyyy5

Niemand had het geweten

Ali ontdekte dat het overlijdensrapport van zijn zoon de doodsoorzaak niet vermeldde.

“Wat het zegt over ons incident … het zegt dat ze de baby in het autozitje te slapen legde. Het zegt helemaal niets over zijn dood. Zelfs ouders hadden niet geweten dat hij daardoor gestorven was.”

Mensen brengen hun kinderen naar een kinderdagverblijf waar een kind onder hun zorgen was gestorven en ze wisten het gewoon niet.

babyyy6

De grootste schok

Ali legt uit dat zijn gezin nog meer verwoest was toen ze ontdekten dat hetzelfde kinderdagverblijf na een recente schending van de normen gewezen werd op de gevaren van het laten slapen van kinderen in autostoeltjes.

“Ze wist beter. Enkele dagen voordien werden ze er nog op gewezen. Ze hadden 11 dagen voordien nog een inbreuk gehad.”

Het kinderdagverblijf bleef nog maanden over tot hun vergunning uiteindelijk werd ingetrokken om niet nader meegedeelde redenen.

babyyy7

Ze zijn niet alleen

“Ze was sterk” zei Jennifer Albright. “Ze was gezond. Er was helemaal niets mis met haar.”

Jennifers twee maanden oude dochter Emily overleed aan de gevolgen van positionele verstikking net als Shepard, maar zij zat in een relaxstoeltje.

Nu bekijkt Jennifer de fotoalbums om de herinnering levendig te houden. Haar vergissing was er een die elke ouder kan maken.

babyyy8

Het is gemakkelijk op te merken

Als je kleintje in het autostoeltje zit zoals op de onderstaande foto worden de luchtwegen geblokkeerd en de hoeveelheid zuurstof die de longetjes bereikt, daalt zo drastisch.

Het hoofdje van een pasgeborene is relatief zwaar en de nek kan dit niet altijd ondersteunen om een goede luchttoevoer te verzekeren, waardoor ze in deze positie geleidelijk stikken.

babyyy9

Andere oorzaken

Dit type van overlijden bij kinderen wordt vaak geassocieerd met slapen met je kinderen. De educatieve website Baby Your Baby waarschuwt dat je pasgeboren kind moet slapen in een veilige, afgesloten omgeving.

“Als je baby in je armen in slaap valt, op de bank, op kussen, enz. en je hebt geen wieg bij de hand en/of je moet even de kamer verlaten of je gaat zelf in slaap vallen – leg de baby dan op zijn/haar rug op de vloer. Dit is veiliger dan een bank of een sofa.”

Bestudeer de onderstaande grafiek

Deze populaire Facebookpagina ontwikkelde ter nagedachtenis van Shepard een eenvoudige grafiek om deze vermijdbare tragedies te voorkomen.

Onthoud de ABCDEF regel. Bewaar deze foto op je smartphone of op je computer en deel het met andere ouders van kinderen of pasgeboren baby’s.

babyyy10

Leer van hun verhaal

De volgende keer dat je beslist om je baby te slapen te leggen in een autostoeltje of een relaxstoeltje in plaats van hem/haar in bed te leggen, denk dan aan het verhaal van Shepard.

Nu wijden Ali en Derek zich aan het waarschuwen voor de gevaren van positionele verstikking en pleiten voor strengere regels.

babyyy11

Sta even stil bij hun verhaal

Derek vraagt ouders om twee keer na te denken voor hun kinderen in een autostoeltje te slapen te leggen.

“Het is het niet waard om zelf 30 minuutjes te slapen of wat meer tijd te hebben. Het is het gewoon niet waard als je weet hoe gevaarlijk het is.”

Heb jij ook de gewoonte om je baby in het autostoeltje of in de relax te laten slapen? Doe dan de moeite om de baby in zijn of haar bedje te leggen. Zo weet je tenminste dat ze veilig zijn! DEEL deze belangrijke boodschap met iedereen die je kent!

Facebook-Logo-300x144 (1)