Deze arts werd tijdens het slapen stiekem gefotografeerd. Maar met wat er dan gebeurt, had hij geen rekening gehouden.

Een Mexicaanse blogger postte een foto die het volgende tafereel toont: een arts slaapt in het ziekenhuis aan zijn bureau. Het is drie uur ’s ochtends. Blijkbaar is hij tijdens het werk in slaap gevallen. De blogger vindt het ongehoord dat de arts openlijk tijdens zijn werk slaapt en zijn patiënten laat wachten.

arts1

Maar de reacties die hij daarmee opwekt, had hij helemaal verkeerd ingeschat. Want daarop postte een andere Mexicaanse arts eveneens een foto waarop hij op het werk slaapt. Met het volgende voor zich sprekende onderschrift: “Ik ben ook in slaap gevallen.”

arts2

Men moet weten dat artsen en verplegers in ziekenhuizen vaak 36-uren shiften draaien en per week ongeveer 80 uur moeten werken, zonder de overuren mee te tellen. Een normale arbeidsweek voor de gemiddelde persoon bedraagt 40 uur en is normaal gezien over 8 uur per dag verdeeld.

arts3

Het lijkt niet meer dan menselijk om in die omstandigheden tussendoor even een comfortabel plekje op te zoeken om even uit te rusten. Wie kan er langer dan 24 topfit zijn? Vooral wanneer men mensenlevens redt, is het belangrijk om voldoende te rusten.

arts4

Artsen over de hele wereld tonen zich solidair met zijn collega’s en posten massaal foto’s terwijl ze een dutje doen.

arts5

Het ziet er niet altijd even comfortabel uit, maar blijkbaar verheugen ze zich over elke seconde dat ze even de ogen kunnen sluiten.

arts6

Een operatie alleen al kan vier uur duren zonder dan men afgelost wordt. Daarbij is de opperste concentratie vereist, want men is hier niet aan een motor aan het sleutelen, maar aan een mens.

arts7

De artsen weerleggen de kritiek aan hun adres: “We zijn mensen, geen robots.”

arts8

Hoe minder mensen slapen, hoe slechter ze zich kunnen concentreren. Zo gebeuren er fouten die mensenlevens kunnen kosten.

arts9

Wie in het ziekenhuis wordt opgenomen heeft toch liever een arts die kan uitmaken of een patiënt diabetes heeft of een harttransplantatie nodig heeft.

arts10

Uiteraard moeten we ons ook de vraag stellen hoe het mogelijk is dat artsen zo lang moeten werken. Als er meer personeel zou zijn, zou dit probleem vanzelf opgelost kunnen worden. Dit is echter niet de schuld van de artsen, doch van de werkgevers en de overheid.

arts11

Voor iemand te bekritiseren, zouden we beter eerst nadenken over de oorzaken. Als we ons even in de plaats stellen van deze hardwerkende levensredders zouden we beseffen wat ze dagelijks moeten doormaken. Dus een klein dankwoordje aan alle artsen en verplegers die zich dagelijks, in moeilijke omstandigheden, om ons leven bekommeren!

 DEEL deze belangrijke boodschap met iedereen die je kent!

Facebook-Logo-300x144 (1)