De moeder drukt op de knop als ze haar man met de 1-jarige in de douche ziet. Maar wat er achter deze foto schuilt, beroert het hele internet.

Heather Whitten is fotografe en woont met haar echtgenoot Thomas en haar 4 kinderen in Arizona (VSA). Als ze deze foto van haar toen 1-jarige Fox met haar man onder de douche op de sociale media deelt, wordt deze veelvuldig verwijderd en zorgt voor enige ophef.

man1

Met deze post wilde de kunstenares en moeder nog eens duidelijk maken wat er achter deze opname schuilging:

man2

Dit was de foto waarover ik vorige week praatte in mijn interview met Rebecca.

Dit was in november 2014, Fox zou die nacht gehospitaliseerd worden voor een salmonella-vergiftiging (waarvan we nooit konden achterhalen hoe hij het gekregen had). Thomas moest uren met hem in de douche zitten, om zijn koorts laag te houden en de diarree en de kots er gewoon te laten uitlopen zoals het kwam. Het was een krachtig moment voor ons beiden als ouders. Onze intuïtie zei ons dat dit zoveel meer was dan een virus, maar we hadden al meer ervaring gehad met overreageren, dus probeerden we rustig te blijven. Toen ik met hen in de douche zat, was ik gewoon overweldigd door het tafereel voor me. Deze man. Deze echtgenoot en partner en vader. Hij was zo geduldig en zo liefdevol en zo sterk met onze kleine zoon op zijn schoot. Zijn fluisterende bemoedigingen naar Fox toe, dat alles wel oké zou komen en dat Thomas voor hem zou zorgen, waren zo krachtig en oprecht.

Fox was altijd meer een beetje “mijn tweeling”. Hij hing meer aan mij dan Persephone deed in dat eerste jaar en verkoos altijd mij boven Thomas voor een beetje troost. Maar op dit moment had hij Thomas nodig en wilde bij hem zijn. Ik stapte naar buiten en greep mijn camera om een paar foto’s te maken, uiteraard deelde ik ze. Ik was ontzet over hoeveel mensen het verhaal niet hadden begrepen of zelfs niet voorbij de naaktheid keken om het verhaal te zien. Ze waren gewoon geschokt door het feit dat beiden naakt en onder de douche waren. Ik had een grens overschreden. Ik was te intiem. Het had niet publiekelijk gedeeld mogen worden. Maar, daar ben ik het niet mee eens.

Mijn gezin is misschien wel anders dan het jouwe. Maar dat maakt jouw of mijn manier nog niet fout. Je neemt misschien nooit foto’s van je gezin zoals ik dat doe … je deelt misschien nooit foto’s van je gezin zoals ik dat doe. Maar dat geeft je nog niet het recht om mij het zwijgen op te leggen. Om mij het recht te ontnemen om mijn ervaringen op een ongecensureerde manier te delen.

Er is niets seksueel of expliciet aan deze foto. Er worden zelfs geen intieme delen getoond.

Ik wou dat ik me beter kon uitdrukken. Ik wou dat ik een beetje meer bespraakt was. Maar dit is belangrijk voor me. En ik hoop dat er op een dag een platform is dat deze vorm van vrijheid van families en artiesten als mezelf niet alleen toelaat … maar ook onbevreesd onthaald.

Naast de massale negatieve kritiek die Heather moest ervaren, waren er toch ook veel stemmen die ontroert waren door het tafereel: “Jullie zoon wordt zo geliefd en verzorgd, dat maakt deze foto prachtig. Het toont niet meer dan een liefhebbende vader met zijn kind” is de reactie van een gebruiker. Wat vind jij van deze foto?

 DEEL deze ophefmakende foto met iedereen die je kent!

Facebook-Logo-300x144 (1)